Groene grondontsmetting

maaier en spitter

 

Schadelijke aaltjes en schimmels zorgen steeds vaker voor problemen en opbrengstderving in vele vollegrondsgewassen. Door de strengere regelgeving valt hier in veel gevallen chemisch weinig aan te doen.

 

 

spitter achterzijdeEen alternatief van chemische grondontsmetting kan zijn groene ( biologische ) grondontsmetting. Door het telen van speciale multiresistente groenbemesters of mengsels van groenbemesters die een hoog gehalte aan glucosinolaten kunnen bevatten is de werking van chemische middelen na te bootsen. Als het gewas voor circa 60% in bloei staat dient deze dan verhakseld te worden en ingewerkt te worden. Door het verhakselen komen de glucosinolaten vrij, die in de bodem omgezet worden in isothiocyanaten. Deze stof heeft een vergelijkbare werking als metam-natrium. Voorwaarde voor een goede werking is echter wel dat het gewas voldoende ontwikkeld moet zijn, de bodemtemperatuur niet te laag is en de bodem voldoende vochtig is.

 

Met onze spitcombinatie kunnen wij het verhakselde gewas goed verdelen in de bodem en deze middels een gladde rol dichtrollen. Op deze manier wordt verkomen dat het gevormde gas te snel vervliegt.