Eikenprocessierups bestrijding

17 januari 2013

In de komende periode kan er weer overlast ontstaan veroorzaakt door de Eikenprocessierups. Om de overlast in het komende seizoen zo veel mogelijk te beperken kunt U een beleid opstellen om de eikenprocessierups te beheersen.

eikenprocessierups boom google

Levenswijze rups

De eikenprocessierups is de grijze harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Net voor het uitkomen van de knoppen, komen zeer kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling richting het popstadium ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen. Vanaf de derde vervelling (omstreeks eind mei) ontstaan er op iedere rups ca 700.000 microscopische kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken. In deze tijd zullen de rupsen nesten gaan vormen welke bestaan uit rupsen, spinsels, oude vervellingen en uitwerpselen. Vanaf begin juli bewegen de rupsen zich nauwelijks meer door de boom en gaan zich verpoppen tot vlinder. Nadat de vlinder in augustus is uitgevlogen, zullen deze wederom eitjes leggen in de toppen van de eikenbomen welke weer uitkomen in het voorjaar van 2011.

 

processierupsbestrijding014Gezondheidsklachten

Eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en zijn geen ‘boomprobleem'. De brandharen welke zich op de rupsen en in de nesten bevinden, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Indien mensen of dieren in aanraking komen met de brandharen, kunnen vele allergische reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen.

 

processierupsbestrijding047Bestrijdingsplan

U kunt met het gespecialiseerd bedrijf Timmermans Agri-service een beheersplan opstellen, waarmee getracht wordt de overlast maximaal te beperken. Wanneer de (blad) ontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, zal er (begin mei) gestart worden met het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Er wordt met een biologische bacteriën preparaat gespoten, waardoor alleen rupsen worden gedood. Daarbij is vooraf gekeken of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn, want daar is bestrijding middels spuiten niet toegestaan, De spuitwerkzaamheden worden overdag uitgevoerd, waardoor u wellicht enige geluidsoverlast kunt ondervinden. Het bacteriën preparaat is veilig voor mens en dier. Aangeraden wordt echter wel om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder te bespuiten bomen te laten grazen tijdens spuitwerkzaamheden. Op locaties waar niet gespoten word en later toch overlast ontstaat kan worden overgegaan naar bestrijding middels zuigen en plukken. Wilt u meer informatie over de bestrijding van de Eikenprocessierups dan kunt u contact opnemen met:

Timmermans Agri-Service
Lorbaan 23a
5966 PG America
Tel. 0774641999
Eikenprocessierups

Ingezonden door: Evi

Terug naar het nieuwsoverzicht