MAIS OOGST 2013

13 september 2013

Over niet al te lange tijd zal de maisoogst van start gaan en willen wij graag even enige zaken onder de aandacht brengen.

1.Vanggewas.

Als u maïs heeft geteeld op zand- of lössgrond, moet u een vanggewas telen. Vanggewassen zijn gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst of triticale gebruiken. Het zaaien van een vanggewas na maïs is bedoeld om uitspoeling van stikstof in het najaar en de winter te voorkomen.

Dit betekent dat u het vanggewas direct na de oogst van maïs moet telen. Dit kan via onderzaai in de maïs of via zaaien na de oogst van de maïs. Het vanggewas mag u niet vernietigen voor 1 februari van het daaropvolgende jaar.

Overtreding

Als u niet of niet tijdig een vanggewas zaait bent u in overtreding. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert hierop en kan bij overtreding een boete opleggen. Daarnaast kan een randvoorwaarden korting worden opgelegd.

2. Korrelmais.

Ook dit jaar kunnen wij u weer contracten aanbieden voor korrelmais. Wij willen u er op attenderen dat er bij korrelmais gemiddeld 2100 kg effectieve organische stof per hectare achterblijft, bij snijmais is dit gemiddeld 650 kg / ha. Door de steeds maar scherper wordende mestwetgeving is aanvoer door mest en gewasresten alsmaar lager geworden en is de organische stof balans uit balans.

Voor prijzen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar het nieuwsoverzicht