GRONDONTSMETTEN

13 september 2013

1. Chemische grondontsmetting.

Met onze spitmachine kunnen wij voor u uw grondontsmetting uitvoeren. Het voordeel van grondontsmetting met een spitinjecteur is de optimale verdeling van Monam in de bouwvoor. Hoe kouder de bodem is hoe moeilijker Monam in staat is zich te verdelen in de bouwvoor, gebruik van alleen de schaarinjecteur is dan ook af te raden.

Wilt u grond ontsmetten neem dan in acht dat dit op enkele uitzonderingen, zoals lelies, gladiolen en boomkwekerijgewassen, dat dit niet mag van 16 november tot 15 maart.

Het beste resultaat krijgt u als er een minimale hoeveelheid aan gewasresten aanwezig is en grond egaal ligt.

Wilt u een perceel laten onstmetten, vraag dan het meldingsformulier aan op het LNV loket of download deze op onze website.

Onze spitinjecteur is voorzien van een zaaiunit om tijdens het grondontsmetten een groenbemester in te zaaien. Op maispercelen waarop de verplichting ligt om een vanggewas te zaaien kan dit in één werkgang uitgevoerd worden.

2. Groene grondontsmetting.

We hebben dit jaar een proefperceel ingezaaid met mengsel biologische grondontsmetting. Dit mengsel bevat multiresistente bladrammenas, gele mosterd en Ethiopische mosterd en is gebruik gemaakt van de rassen hoogst mogelijke gehalten aan glucosinolaten. Door middel van het fijnhakselen van het gewas en het inwerken met de grondontsmetter worden glucosinolaten omgezet in isothiocyanaat. De werking van isothiocyanaat is vergelijkbaar met de van metam-natrium.

We houden u graag op de hoogte betreffende de ontwikkelingen over deze manier van grondontsmetten.

Terug naar het nieuwsoverzicht