GEWAS GEOOGST ?

13 september 2013

1. Grondmonsters.

Na de oogst van uw gewassen biedt zich de eerste mogelijkheid aan om grondmonsters te nemen voor het nieuwe teeltjaar. Door tijdig de bemestingstoestand in beeld heeft u nog volop mogelijkheden om hier nog in te sturen.

2. Reparatiebemesting.

We zien nog met enige regelmaat dat er percelen zijn waar de bemestingstoestand te wensen overlaat. Door een slechte pH en bodemvruchtbaarheid staan gewassen zeer onregelmatig en zijn vatbaarder voor schimmels.

Na de oogst kunt u al een reparatie of onderhoudsbekalking uitvoeren. Door dit nu uit te voeren heeft de bodem nog ruim te tijd om ook daadwerkelijk te reageren op de bekalking.

Calciumgranulaat is traag werkende kalkmeststof en door zijn grovere structuur een langere duurwerking. Deze bevat 54NW en 4% MgO. Wij kunnen deze tegen gunstige tarieven gestrooid op het land leveren.

Uiteraard is het ook mogelijk om met onze andere kalkmeststoffen, met of zonder magnesium een bekalking uit te voeren.

3. Benutting mineralen.

Heeft u nog fosfaat en stikstofruimte over overweeg dan om deze te benutten voor de inzet van compost of champost ter verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Compost mag jaarrond aangebracht worden en valt niet onder de regels van dierlijke mest. De stikstof moet voor 10% en de fosfaat voor 50% meegerekend worden in de mineralenbalans. Het gebruik van champost valt echter wel binnen de regels van dierlijke mest. De stikstof moet voor 25% meegerekend worden in stikstofruimte voor dierlijke mest, fosfaat telt voor 100% mee.

Terug naar het nieuwsoverzicht