Gips op bouwland en grasland

31 januari 2017

Uit veel grondonderzoeken blijkt dat het aandeel beschikbare calcium in de bodem en de calciumbezetting aan het klei-humus-complex op een erg laag niveau ligt.

 Calcium is een belangrijk element voor structuurbehoud van de bodem. Een tekort aan Calcium verhoogt de kans op verdichting / verslemping van de bodem. De poriën komen als het ware te dicht op elkaar te zitten. Middels het toedienen van Calcium komen deze weer verder uit elkaar te staan, kan overtollig water beter weg en bevat de bodem meer lucht. Ook zal de bewerkbaarheid beter worden en verkleint het de kans op kluitvorming.

Vaak wordt er gedacht dat dit alleen speelt op zware grond, echter het tegendeel bewijst dat dit ook van invloed is op de zandgrond.

Tevens is calcium een onmisbaar element in de plant. Calcium is essentieel voor stevige celwanden. Tevens speelt het een belangrijke rol bij de cel strekking en groei.

De calciumvoorziening in de bodem is te verhogen door het aanwenden van kalk. Mocht echter de pH op het gewenste niveau liggen is dit mogelijk met gips.

Gips bestaat uit 25% CaO en 30%SO3 en is dus ook een behoorlijke zwavelbron. Door dit op grasland toe te passen wordt ook de zwavelvoorziening positief beinvloed. Gras neemt tussen de 30 en 50 kg zwavel per jaar op. Door gewijzigde wetgeving komt er minder zwavel uit mest en is de zwaveldepositie de laatste jaren sterk gereduceerd.

Gips 1

Terug naar het nieuwsoverzicht